Uw route naar een nieuwe vaste telefonie oplossing

Na het lezen van dit artikel weet u alles over:

  • Op 1 september 2019 verdwijnt ISDN, de technologie waarmee alle bedrijven in Nederland gebruik maken van vaste telefonie.
  • KPN heeft de ISDN-verbindingen in Nederland gelegd. Ook alternatieve telecomaanbieders die ISDN leveren, gaan over het netwerk van KPN.
  • De beste alternatieven ter vervanging van ISDN.

 

Wat is het probleem?

In Nederland zijn nog ongeveer 200.000 ISDN-verbindingen in gebruik (bron: Autoriteit Consument & Markt). Veel MKB-bedrijven zijn momenteel afhankelijk van hun vaste telefoonlijnen.

 

Wat is ISDN?

ISDN is een afkorting van Integrated Services Digital Network.  KPN introduceerde de technologie tussen 1991 en 1993 als een betrouwbaar, modern en snel alternatief voor het analoge netwerk. Dat analoge netwerk draagt de naam PSTN, een afkorting van Public Switched Telephone Network. PSTN is een netwerk dat met ‘pieptonen’ informatie met snelheden van 56 KB per seconde verzendt. Een storingsgevoelige methode, waarbij de verbinding nogal eens uitviel. Met ISDN  wordt informatie zonder ruis verzonden met een snelheid van 144 KB per seconden.

Tegenwoordig zijn we gewend aan het verzenden van informatie met veel hogere snelheden via een ADSL-verbinding (Asymmetrical Digital Subscriber Line), de glasvezelkabel of met een mobiele verbinding als 4G en straks 5G.  Rond de eeuwwisseling was de ontwikkeling daarvan echter nog lang niet in zicht voor bedrijven. Het bedrijfsleven omarmde daarom op grote schaal ISDN als technologie voor de toekomst, ondanks de relatief hoge kosten die daarmee gepaard gingen.

Wat betekent het wegvallen van ISDN voor mij als MKB-ondernemer?

KPN ziet geen toekomst meer in ISDN. Dat betekent dat er voor uw onderneming met een ISDN-centrale belangrijke veranderingen voor de deur staan:

  • Uw bedrijfscentrale kan over een paar maanden niet meer worden gebruikt.
  • Uw huidige ISDN-toestellen zijn over een paar maanden mogelijk niet meer te gebruiken.

Welke keuzes heb ik?

Technisch gezien is er maar één alternatief voor ISDN en dat is Voice over IP (VoIP).
Voice-over-IP garandeert een stabiele en snelle telecomverbinding over het internet via een ADSL-verbinding. Binnen het VoIP-aanbod zijn er twee opties die u kunt kiezen.

VoIP In huis

Wanneer u voor VoIP in huis kiest, blijft u het dichtst bij uw huidige situatie. In veel gevallen kan uw huidige ISDN-centrale in gebruik blijven, net als de aangesloten toestellen.

Er zijn drie scenario’s:

Scenario 1: Uw ISDN-centrale is geschikt voor aanpassing

Wanneer uw ISDN-centrale nog niet is afgeschreven, is het in veel gevallen mogelijk deze om te laten bouwen tot een IP-PBX. Aan de kant van het uitgaande telefonienetwerk komt een nieuwe lijnkaart. Die zorgt voor de omzetting van het ISDN-protocol naar het Voice over IP-protocol. De signalen worden via een zogeheten SIP-trunk bij de telecomaanbieder gekoppeld aan het openbare telefoonnetwerk.

Aan de kant van het interne bedrijfsnetwerk verandert er niet veel. U kunt van de ISDN-toestellen gebruik blijven maken. Mogelijk kunt u wel functionaliteiten verliezen.

Scenario 2: Uw ISDN-centrale is al geschikt voor IP

Uw huidige ISDN centrale blijft in gebruik. In de centrale komt dan een SIP-trunk die wordt gekoppeld aan het openbare telefoonnetwerk.

Scenario 3: U investeert in een nieuwe IP-PBX

U wilt alles nieuw en schaft een universele computerserver. De IP-PBX is voorzien van software die telefoongesprekken kan afhandelen. Dit betekent ook dat u zult moeten investeren in nieuwe bureautoestellen die geschikt zijn voor vast bellen over het internet.

Wilt u overleggen wat in uw situatie het handigst is?

Bel dan de sTN VoIP servicelijn: 0348-49 50 41 of maak een terugbelafspraak. We stellen u een paar vragen over uw telefonie: hoeveel lijnen heeft u nodig? Moeten er ook nieuwe toestellen komen? 10 minuten later weet u welk VoIP pakket het beste bij uw situatie past.

VoIP in de cloud

Een andere aanpak is alle functies van de bedrijfscentrale voortaan door de aanbieder van VoIP in de cloud te verrichten. De techniek is gelijk aan hoe computers op het lokale netwerk via de router verbinding maken met servers op het internet. Met VoIP in de cloud, zoeken de telefoons de voice servers van de telecomaanbieder op. De koppeling tussen toestellen verloopt via het datacentrum van de cloud VoIP-aanbieder. Zo wordt het lokale netwerk (LAN) voor uw IT-verkeer als voor het spraakverkeer ingezet.

Wanneer u een goede en overzichtelijke netwerkindeling heeft, is de implementatie eenvoudig. Het is aan te raden voor de start van de implementatie de netwerkindeling te laten controleren en zo nodig opnieuw in te richten.

De nieuwe toestellen die u bij deze optie gebruikt, zijn voorzien van de laatste functionaliteiten. Ze werken eenvoudig en aanpassingen zijn makkelijk te maken. Ook zijn de investeringen in hardware lager omdat u gebruik maakt van een telefooncentrale in de cloud. De telefoonaanbieder zorgt voor het snel aanbrengen van de laatste software-updates en u betaalt daarvoor een vast maandelijks bedrag op basis van een licentie per toestel.

De afwegingen

De situatie in uw organisatie bepaalt voor een belangrijk deel de keuze tussen de verschillende opties. Is de ISDN-centrale toch al aan vervanging toe of juist nog lang niet afgeschreven? Houdt uw organisatie de regie graag zoveel mogelijk in eigen hand of besteedt u het gedoe met de telefonie het liefst uit? Wilt u maximale flexibiliteit of zijn veelvuldige organisatorische veranderingen in de onderneming niet zo aan de orde?

Elk van de hierboven geschetste opties heeft voor- en nadelen. Functioneert de ISDN-centrale nog prima en is er weinig behoefte aan verandering, dan ligt een aanpassing van de centrale met een lijnkaart of IP-gateway het meest voor de hand. Met een relatief geringe investering kunt u vermoedelijk nog jaren vooruit. De centrale in eigen beheer biedt u de mogelijkheid gebruik te maken van scherpe tarieven die in de markt worden aangeboden.

Voordelen VoIP in de cloud

Maximale flexibiliteit

VoIP in de cloud is een flexibele oplossing waarmee u het beheer en de beveiliging van het telefoniesysteem uitbesteed. Nieuwe gebruikers toevoegen of juist het aantal gebruikers terugbrengen kan de VoIP-aanbieder vaak per dag regelen.

Mobiele telefoon koppelen aan vaste telefoon

Ook is het mogelijk allerlei dynamische schakelingen te maken. Zo kunt u met een mobiele telefoon bellen en het nummer dat de ontvanger ziet is het vaste telefoonnummer.

Beperkte investering

Daarnaast blijft de eenmalige investering beperkt tot de aanschaf van nieuwe bureautoestellen die geschikt zijn voor VoIP. Soms zijn deze ook te leasen via de telefonieaanbieder.

Uitgebreide functionaliteiten

VoIP-dienstverleners bieden handige extra’s, zoals belstatistieken. Hiermee krijgt u inzicht in zaken zoals: Hoe snel nemen werknemers de telefoon op? Of welke toestellen worden intensief gebruikt en welke niet?

VoIP abonnementsvormen

Afhankelijk van uw wensen kunt u kiezen voor een abonnement waarbij de gesprekskosten per minuut worden afgerekend of voor een abonnement waarbij u onbeperkt kunt bellen voor een vast maandbedrag. Het maandbedrag dat u betaald is afhankelijk van het aantal gesprekken dat tegelijk kan worden gevoerd en/of het aantal gebruikers en toestellen. Wilt u overleggen wat in uw situatie het handigst is? Bel dan de VoIP servicelijn: 0348-49 50 41.

Blijft u vanaf september ook goed bereikbaar?

Overstappen op VoIP heeft wat tijd nodig. Wij regelen het voor u met een helder overstapplan. Bel nu de VoIP servicelijn: 0348 – 49 50 41.

Heeft u nu geen tijd? Maak een belafspraak en we bellen u op het moment dat het u uitkomt.